söndag 14 april 2024

Linoljesåpa altan

 Kallt men ändå plusgrader så dags att förbereda för altan tvätt innan alla utemöbler skall på plats.
I år skall vi testa att såpa hela trä däcket och jämföra vad som blir bäst. Vi börjar med att spraya med en blandning av ättika/vinäger/ några droppar diskmedel  och hett vatten på de ställen där det bildats lite alger. Det skall verka ett dygn och sen tvättas med linoljesåpa. ( 1/10 blandning)


Vi har tre altaner med trappor så det är bra att ta en i taget så blir det inte övermäktigt och det känns fint att ha naturliga råvaror. Skall tydligen bli som "body-lotion" för trävirket ,så som sagt det blir spännande att se resultatet så småningom.


Annat pyssel i denna årstid är att plantera om försådda plantor till större krukor. Testade att ta frön från grönsaker vi ätit och de blev hur mycket som helst , hoppas de utvecklas fint. Köpte i år pappers krukor för att det skall bli lättare att sen bara stoppa ner dom i de förberedda hinkarna. En utmärkt plats för detta projekt är vårt orangeri, där gör det inget med lite jordspill och kladd och eftersom det blåst halv storm hela helgen så är det skönt att sitta där inne och fixa.

 

Måste bara lägga med en bild på krukväxten inne "Våreld" som jag fick för två år sedan den är drygt 70cm hög och 60 cm bred !!
Man har ju haft en och annan under åren ...både våreld och höstglöd som varit med ett tag och sen givit upp. Jag testade att plantera om denna i den galvade krukan med lecakulor och vanlig planteringsjord. efter det har jag aldrig planterat om den, men den får "guldvatten" varannan vecka året runt.
Otroligt märkligt....får se hur länge den klarar sig, grenarna börjar bli väldigt tunga så de viker sig lätt.


Nu är snart även April slut och min första semestervecka -24 närmar sig (29/4), skall bli så skönt!

Ha en härlig vårvecka!
//A






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar