söndag 1 mars 2015

....Det var en gång en gård....


Linnevalstorp



Bild från Nov.-11

---att börja Blogga....??

Ja ,då skall även jag försöka ge mig på att "Blogga" detta efter påtryckningar av nära och kära släkt och goda vänner som gärna vill följa vårt projekt att förvandla en övergiven och förfallen gård i den lilla byn Linnevalstorp i Rudskoga , sydöstra hörnet av Värmland.



                  
Vår fina "vind visare" som jag fick när jag fyllde jämnt av goda vänner får symbolisera Jörgen och mig som alltid tycker om att ha projekt på gång.
Vi blev väl lite idiotförklarade när vi efter renovering sålde först  vår sekelskiftesvilla i centrala Karlstad och senare även vårt nästa renoveringsobjekt, vår Sjövilla i gränslandet mellan fastland och skärgården ,också det nära Karlstad....men man vet aldrig vad som väntar i livet.
Just nu är projektet alltså en gammal gård som började byggas för 300!! år sedan.

Både Jörgen och jag är uppväxta i kreativa hem dels med entreprenörskap och mycket färg, form och dynamik som jag vet präglat oss båda på varsitt håll. Jag fick ju tidigt inreda hemma ,dels med egen handmålad fondvägg i vår nybyggda gillestuga jag fick också måla om hela flickrummet i körsbärsröd och måla matchande möbler till, lite smått otroligt när jag tänker efter...,,

Nåja nu heter alltså projektet Linnevalstorp och att jag inte tidigare skrivit om projektet är väl kanske det gamla vanliga " inte kan väl jag".....
Det  hela började i alla fall under en promenad med min älskade syster i vår hembygd som jag verkligen inte trodde jag skulle flytta "hem till". Jag frågade vem som bodde i Gården idag och när jag hörde att den fortfarande stod öde började bearbetningen att få köpa den, Efter mycket samtal med dåvarande ägaren blev den vår efter ca 4 månader (19/11-11)

Mycket har hänt sedan dess då renoveringen tagit fart på allvar, det var ju så att säga "fem i tolv! då det inte var många gamla tegelpannor hela på uthus och ladugård. Vi började med att köpa en liten husvagn som fungerade som byggbarack på helgerna. Efter att rivit väggarna i köket för att återställa det gamla "bondköket" med fönster i tre väderstreck upptäcktes att det kommit in fukt i de nedersta stockarna...skit!!

Riktigt gammal dörr kom fram gömd bakom 16 lager! tapet och div annat material. För att fortsätta orka med vårt projekt beslöt vi att starta renoveringen av kreatursdelen i ladugården som vi hade planer på att göra ett riktigt modernt gästrum av.Trevligare att bo så än i husvagn tillsvidare...var planen...
2011-Framsidan  gamla kreatursdelen

Mars-12-Baksidan, gamla dyngstan
Här är påbörjat nytt tak på hela ladugården.



Jag kan tillägga att vi aldrig skulle kunnat fixa detta projekt utan min älskade systerson Björn Blomquist och hans mannar på hans företag. Vi vill ju också när vi behöver anlita bygdens lokala hantverkare.


Skall inte trötta ut er läsare med alla "före och efterbilder" de har vi dokumenterade för den som vill i vårt album, men några tillbakablickar kommer här,...

Det gamla foderbordet bestående av cement och stora stenar måste bort liksom resten av det gamla golvet, det stank faktiskt fortfarande "kossa" efter 60 år....


Många stenar var söndervittrade runt fönstren och måste ersättas.




Mot baksidan betongen är sönderbilad och nu skall stenkistan 70cm ner ut....


Här har vi äntligen grävt och öst ut 14 ton sten som vi lade i gamla dygnstan som skall bli altan....praktiskt plintat och klart (men Björn måste schakta av lite först)



Altanen skall ha en isolerad inglasad yta på drygt 20m2 ,vi skall utnyttja värmen inifrån då vi eldar i täljstenskaminen varför vi bygger in altandörren.


Vår trogne familjemedlem "Nasse" som dessvärre inte finns i livet längre(blev 19 år)



2/3 snart klar av altanen ,...Oj vad vi har använt vårt uterum under hela året!



 






-Här har vi kommit en bit , yttersidan på stenarna skall dock slammas och målas.

-"so far so good" ända tills vi nu konstaterat att vi inte alls skall bo i det gamla huset. Nej nu ser vi potentialen att renovera det sparsamt som kanske gäststuga/atelje´eller nåt annat Vi fortsätter att inreda resten av lagården och ladan för boende.

Bröllop på Gården-14!

.....
Det kom bara en detalj emellan...mellangrabben och hans sambo kom hem och berättade att de ville gifta sig på gården i Maj!!!...hoppsan då får vi verkligen kavla upp ärmarna och spotta i nävarna då det fortfarande var otroligt mycket bråte kvar i bägge ladorna där vi både skulle komma att ha sittande gäster och dans.(vi hade två månader på oss) men har man en härlig familj och stor kärlek löser sig allt med samlade krafter. Eller hur?




Det gamla huset där Jörgen gjort en fin gärdesgård passade det bra att fixa en "naiv skylt" som bruden själv målade
                                                               
                                 Källsortering är alltid viktigt,särskilt när det är mycket folk!!   
                               (passade bra på väggen utanför Logen)
      





Huvudpersonerna denna dag vår mellangrabb Emil och hans blivande fru Emma( lilla ponnyn "Nicki" utsmyckad i blomsterkrans hade vi hyrt in som statist )
16/5-14



Hjärta av björklöv i de bakre paren logdörrar,under satt såklart brudparet!
Trasmattor har vi fyndat och lagt för att skydda det breda log-golvet.

.....







Åh andra sidan blev ju våra umgängesytor som vi ändå tänkt göra färdiga på rekordfart, eller vad tycks när vi plockat bort alla långbord mm efter bröllopet ?




.....och nu till fortsättningen av projekt "lada 2" att bygga om till vardagsrum ,badrum, tvättstuga och sen allrum /sovrum i öppen planlösning på gamla höskullen. Först fick vi hjälp med  att slamma utsidan av det som kommer att bli köksdelen ."Kenna" en otroligt skicklig murare ifrån Otterbäcken gör allt enligt gammal hantverkstradition.

Däremot trots hans ålder sliter hantverket på rygg och armar så vårt projekt var hans sista
Därför ville vi naturligtvis ha hans "autograf" på en fin plats och efter mycket protester fick vi i alla fall vår vilja igenom.

Väggen skall torka till i Maj då den skall målas för att hålla i all framtid.

Då är det bara att börja i Lada2:


                                     

Här på gamla höskullen blir det sovrum och allrum i öppen planlösning. Det blir stora fönster i gaveln , de gamla stockarna skall vi bevara synliga så långt det går. 



Efter att vi eldat all bråte fick detta utrymme vara förvaring av div. byggmaterial under bröllopshelgen, men nu skall det flyttas till övre loftet i vinkeln på den andra uthuslängan



...just det...lika mycket sten här också såklart!! Vi måste gräva ur 70cm igen ,för att gjuta plattan.

.....
Som sagt -"Det var en gång en gård" som verkligen har kommit att leva upp och blomma fullt ut .
Och vår lista med projekt känns som den aldrig tar slut...fortsättning följer...









I januari-15 gjorde VEAB fantastiskt arbete med att gräva ner ny avloppsanläggning och även framdraget brunnsvatten till plattan, ser fram emot när vi kan öppna kranen i köket. Men som ni ser är det stövlar på utomhus ett bra tag framåt!

 Då blir det skumpa!!
Kram/A





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar