söndag 2 april 2017

Förberedelse för Växthus

Det blev ingen stenläggning den här helgen som planerat då vi inte fått hem någon sättsand. Men kommer tid , slitgörat med grävningen och utplaning är ju klar. Passade istället på att tända på våra stora rishögar nere på gärdet som vi dragit ihop  efter gallringen av sly. Det har ju äntligen kommit 15mm regn så nu vågade vi tända. Än är det för tidigt att koppla in sommarvatten och utan vattenslang törs vi inte elda.





Inte mycket kvar, skönt!! ...rent och snyggt på gärdet igen...
.....

Efter det blev det dags att börja förbereda för vårt växthus. som vi skissat på i vinter. Vad är vårt behov? Hur stort? Behöver vi ett?....osv, finns många aspekter att fundera över.


Här på långsidan av hönshuset är bästa platsen då det är rakt söderläge och sol hela dagen. Vi  skall bygga det lika långt som hönshuset och det skall också byggas ihop med det med pulpettak från nästan nocken. Vi skall sedan mura upp en sockel som det skall byggas fönster på. De skall få en röd utsida och vit insida. Det skall också fixas till en gammal trädörr vi sparat ,vet dock inte riktigt om den också skall ha någon färg eller om den bara skall behandlas trä-ren....återstår att se eftersom bygget framskrider . Det bästa med den här placeringen är att det ligger bara några meter från vår köksdörr så det känns praktiskt när man vill hämta de första späda salladsbladen till frukosten.


Börjar med att skala av ett 5cm tjockt gräsmattelager ,passar på att skära i lagom hanterbara bitar så får det fortsätta att växa på vårt jordkällartak. Växthuset skall bli 8 m2 så det blir en hel del torvor till taket.


-Så lämpligt att vår Björn hade en hög med gammalt tegel han ville bli av med. Det måste rensas från tidigare murbruk innan det är dags att mura upp odlingsbäddar inuti växthuset. Längtar efter den dagen när det är dags att sätta ner Vindruvsranka, Basilika i olika sorter samt Bifftomater, har smakat en mörkt vinröd/svart sort hos vår  förra granne Gerd som vi blev förtjusta i.

........

Vår mellangrabb och hans fru hälsade på efter en tripp till Hornborgasjön. Det var tydligen den 1/4 som det är kulmen med flest tranor innan de fortsätter norrut......
Och minsann idag kom ett större "gäng" seglande över vår gård..Har hittills bara sett några enstaka .


Så nu tror jag faktiskt att vi kan säga att Våren kommit på riktigt!! Hann inte få riktig skärpa ,men visst är det Tranor!!

Kram/A
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar