söndag 22 oktober 2023

Höst förberedelser.

 Bara att inse...dags att plocka sista skörden ur vårt orangeri och känna att säsongen för grönsaksodling i större skala är slut för i år. Visserligen växer persiljan och spenaten och lite annat fortfarande som tål lite frost och så vi kan använda framåt ett tag och det är ju nåt speciellt härligt med att gå ut i sin egen trädgård och hämta "ätbart", eller hur?


Sista är olika paprikor och chili, de gröna tomaterna får hamna på fönsterbänken för att förhoppningsvis mogna, annars blir det stekta gröna.


Alla blad och stjälk-rester hamnar i våra pallkragar för att återgå och bli jordförbättring.


Ur städat, avtorkat med såpa och klart, så skönt! Då enligt tradition att vi sätter oss i fåtöljerna med årets första lilla mugg med glögg och njuter. Doften av nyskurad såpa i kombination med glögg gör ju det där lilla extra för att känna att det är ganska trevligt även när sommaren är slut.

Med halv storm och regn på tvären inbjuder det också till projekt inomhus.


Projekt skrivbords-skiva: Min pappa jobbade ju även som finsnickare och gjorde i sin ungdom flera möbler och jag är så glad att jag fått ärva ett par. Detta massiva skrivbord står det initialer och "1937" i botten på en av lådorna och han satt varje kväll vid det och skrev eller höll på med något dokument och då visste man att han inte ville bli störd. Tyvärr så har det fått många skador på skivan där min mor alltid hade små odlingslådor med frön då det stod framför ett fönster på övre hallen som tydligen gav bra ljus. Jag har flera gånger använt möbelpolish men det har inte blivit riktigt bra. Såg en notis om att bi-vax tydligen är riktigt bra för finish så varför inte testa? 


Och här är resultatet!! WOW ! Jag gned in bi-vaxet väntade en dryg halvtimma och sen polerade ned det med en trasa...så himla bra! ( Någon ler kanske från sin  himmel?)

 

Vad förgyller man hösten mer med då?..
För vår del blir det gärna gallerier, museer eller konserter med lite god mat som avslutning på dagen. Så nu ser vi fram emot fyra månader med det. Denna helg blev det Kristinehamns konstmuseum med Harry Moberg utställningen. Bodde granne med hans släktingar utanför Karlstad och har därför träffat honom och hans familj så det känns lite speciellt.. Vi gillar hans uttryck och har även några av hans verk sen tidigare utställningar. Detta blir förmodligen också den sista hans barn ställer ut så vi passade på att köpa en skulptur även denna gång. Vi ser fram emot när vi får hämta den i Februari! Platsen har vi redan sett ut här hemma.
 

Nu tänder vi ljus och brasa på kvällen och ser fram emot nästa helg med ytterligare ett evenemang, så spännande!


Håll i hatten för i veckan blir det blåsigt!
Kram//A






 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar